Çarşamba, Şubat 5, 2025
DÃœNYADANHABERÅžARAP

Türkiye’de neden ‘Grappa’ yok?

Ä°talyanların üzüm cibresinden elde ettikleri ulusal brendisi “Grappa” Türkiye’de de gündeme geldi. Toplumsal yazarı Kerim Yanık Türkiye’nin baÄŸcılık potansiyelini deÄŸerlendirdiÄŸi yazısında, bu denli büyük üretim potansiyeline raÄŸmen üzüm cibresinin deÄŸerlendirilmediÄŸini söyledi Garappa’yı tanıtan Yanık, “Grappa, Ä°talyanların dünyaca ünlü bir brendi markasıdır. 700 yılı aÅŸkın bir süredir üretilen bu içkinin hammaddesi de oldukça mütevazıdır. Çünkü Grappa üretiminde kullanılan hammadde, ÅŸarap yapılırken üretim dışı kalan üzüm posası, yani cibredir. Öyle ki Grappa’nın yaÅŸam kaynağı bir anlamda üzüm atık maddesidir bile denebilir” dedi.

SATIÅž REKORLARI

Yanık ÅŸu ifadeleri kullandı: “Dünyada satış rekorları kıran Grappa’nın cibrelerden elde edildiÄŸine bakıldığında, ülkemizde on binlerce ton cibrenin nasıl ekonominin dışına atıldığına üzülmemek olası deÄŸil. Bugün ülkemizde her türlü yasaklamalara karşın kayıt içi  ve kayıt dışı milyonlarca litre ÅŸarap üretilmektedir. Bu üretimlerden ortaya çıkan 25 ila 30 milyon kg cibreden, 1,5 – 2 milyon litre grappa benzeri bir alkollü içki üretilmesi olası görülmektedir. Ciddi döviz karşılığı ülkemize getirtilen bu içkinin kendi tesislerimizde neden üretilmediÄŸine de artık ÅŸaşırmamak gereÄŸine inanmaktayım. Kendi ulusal tesislerimizde ürettiÄŸimiz Ankara Viskisi, Tabii Kanyak, Truva Kanyak, Ihlara Brendi, Vermut, Kına Kına ÅŸarabı ve sayısız doÄŸal meyve likörlerimiz baÅŸta olmak üzere pek çok marka olmuÅŸ ve dünyada aranan  içkilerimizin üretimlerini gözlerimizi kırpmadan nasıl sonlandırmayı baÅŸarmışsak, elbette Grappa benzeri bir içkiye de arkamızı dönmemiz de doÄŸal karşılanmalı.”

SİNDİRİCİ İÇECEK

Ä°talya’da grappa genellikle bir digestivo (sindirici) olarak yalnız ya da kokteyllerle Aperitif olarak servis edilir. Ana amacı ağır yemeklerin sindirimine yardımcı olmaktır. Grappa ayrıca caffè corretto olarak espresso kahveye eklenip de servis edilebilir. Jacopo Poli, Nardini ve Nonino en büyük grappa üreticileridir.

KAYNAK: https://www.toplumsal.com.tr/uzum-cibrelerini-posalarini-neden-degerlendiremiyoruz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir